Nieuws en Blog


In het bewerkstelligen van de veranderingen die nodig zijn in de wereld, leg ik de focus graag op nieuwsgierigheid. Als persoon met het horoscoop tweeling  is nieuwsgierigheid mij op het lijf geschreven. Het nieuws volgen, maar ook geïnteresseerd zijn in nieuwe dingen, ontwikkelingen volgen, nieuwe dingen opzetten. Ik vind het prachtig dat de samenleving zich op allerlei vlakken ontwikkeld en vernieuwd met daarbij de beschikking over allerlei nieuwe middelen en toepassingen.

Magazine Buro Troje

De kennis die die nieuwsgierigheid heeft opgeleverd probeer ik weer te delen. Vroeger stuurde ik mensen, waarvan ik dacht dat bepaald nieuws voor hen interessant was, een email met de link erin. Nu niet meer. Sinds 2 jaar breng ik een online magazine uit, dat naar 60 subscribers gaat en waarvan de 71e uitgave net verstuurd is.

Snuffelmuizen als motor van veranderingen

Terug naar nieuwsgierigheid. In veranderingsprocessen is het volgens mij slim om te werken met mensen die al van nature nieuwsgierig zijn. Mensen die graag zelf hun pad willen kunnen volgen en ontwikkelen. Mensen die niet snel bang zijn om fouten te maken. Mensen die bereid zijn om met anderen na te denken over andere manieren van organiseren en ontwikkelen. Die willen experimenteren en daarvan willen leren. Bij veranderingen is het dan ook nodig om op zoek te gaan naar mensen die nieuwsgierig zijn. Ik gebruik daarvoor vaak de metafoor van de snuffelmuizen zoals bedacht door Harold Janssen van de Limes. Zie het filmpje waarin hij het nog even duidelijk uitlegt. Hij heeft er zelfs een boekje over geschreven. Een metafoor die goed aanslaat bij mensen die willen veranderen. Snuffelmuizen hebben we hard nodig om organisaties, initiatieven en de samenleving een stap verder te brengen.

Nieuwsgierigheid als bron voor onderwijs

Onlangs kwam, in de voorbereiding op een mooie onderwijsklus weer de prachtige missie van Laterna Magica tegen met als titel nieuwsgierigheid als bron, tevoorschijn op mijn beeldscherm, met dank aan collega Ady Hoitink. “We benutten de nieuwsgierigheid van kinderen als bron voor leren en ontwikkelen, waardoor kinderen blijven leren en de toekomst kunnen uitvinden.” Een document van een school die nagedacht heeft over het onderwijs van de toekomst. En ook nog een inclusieve school is die als visie heeft:  “Onze school als mini-maatschappij: Iedereen hoort erbij en verschillen zijn een rijke bron voor ons handelen. De school is een plek met vrije ruimte, met de rust om elkaar te ontmoeten en uit te vinden wie en hoe je bent en wat je wilt worden.“ Dat gun je toch alle kinderen zo’n school, met zulke ambities. Zodat kinderen opgroeien tot creatieve mensen en leren om hun nieuwsgierigheid, talenten en kwaliteiten verder te ontwikkelen. In plaats van dat kinderen via opvoeding en onderwijs hun creativiteit niet meer tonen, omdat ze niet in onze systemen passen omdat fouten maken afgestraft wordt en out of the box denken niet beloond wordt.

Lateraal denken bevorderen

De bekende spreker Ken Robinson stelt dan ook: “Creativiteit is nu net zo belangrijk in het onderwijs als leren lezen! Maar tegelijkertijd groeien we niet verder in onze creativiteit, we groeien er juist uit. Het onderwijssysteem zorgt ervoor dat de creativiteit in de schooltijd enorm afneemt.” Om zijn theorie te bewijzen, vroeg Robinson aan 1.500 schoolkinderen, op welke manier een paperclip te gebruiken is. Een vraag die op talloze manier te beantwoorden is. De overgrote meerderheid – 98% – van de kleuterschoolkinderen bleken een genie in lateraal denken.  Dat is denken dat op een andere manier bestaande informatie ordent, om zodoende nieuwe informatie te laten ontstaan. Maar dit percentage daalt tot 30% voor de leeftijdsgroep 8-10 jaar en is slechts 12% van de 13-15-jarigen aldus Robinson. Dus laten we op alle vlakken vooral die nieuwsgierigheid blijven bevorderen.

Over Helena

img Helena heeft meer dan 20 jaar ervaring in zorg- en welzijn, onderwijs en het lokale domein o.a. met belangenbehartiging, medezeggenschap, projectontwikkeling, beleidsvorming, congresorganisatie, communicatie, strategie en uitvoering en heeft naast een groot ontwikkeld gevoel voor logica ook een juridische basis als bestuursjurist.

0 Comments


Cancel Reply

Leave a comment

Tweets


  • #Abstractefoto #12072020 #delfzijl #tuin https://t.co/To7syuqEMc https://t.co/g421nMI08Q Sun Jul 12 16:18:06 +0000 2020
  • Levenskunstgedicht van paulien elzinga met een foto van zelfsprekend. Voeding. https://t.co/9leZ5nJIK3… https://t.co/WKtC1jGSkI Sun Jul 12 10:18:02 +0000 2020
  • #natuurstilleven #10072020 #witterveld #boomstronk https://t.co/2mZN1bFZ8A https://t.co/LcKyIVFKKN Fri Jul 10 17:18:21 +0000 2020